In Fons 12 verscheen onlangs een artikel over 'De boekenbabbel'. Het artikel sprak me vooral aan omdat ik tijdens de lessen Nederlands ook al enkele keren aan de slag ging met lezen, leesplezier en leesvaardigheid. Daarnaast vind ik 'lezen' een belangrijk thema om op in te zetten en kwam ik dus graag meer te weten over de boekenbabbel.
Om kinderen en jongeren goed te leren lezen is het belangrijk dat ze vaak oefenen. Ze moeten, met andere woorden, 'leeskilometers' maken. Het maken van die leeskilometers kan tijdens stillezen of vrij lezen op school bijvoorbeeld. In de praktijk blijkt zelfstandig lezen echter niet zo makkelijk. Een boekenbabbel kan hierop inspelen.
Het artikel legt in eerste instantie uit wat een boekenbabbel juist is en gaat in op het uitvoeren van een boekenbabbel. Doorheen het artikel worden begrippen uitgelegd, maar bovenal tips gegeven om een boekenbabbel succesvol te maken. Vooral het samenvattend kader op het einde, die de doelen van zo'n boekenbabbel concreet maakt door voorbeeldactiviteiten en voorbeeldboeken mee te geven, vond ik persoonlijk erg handig om ideeën op te doen.
Het artikel wil alvast een aanzet geven om, in een korte en krachtige lesactiviteit van 5 tot 10 minuten, de leerlingen te motiveren en enthousiasmeren, te helpen bij hun boekkeuze, te helpen bij het beter begrijpen van de inhoud en te verbeteren in hun leesproces.
Steeds vaker worden we immers uitgedaagd om het leesplezier van kinderen en jongeren (terug) aan te wakkeren. Het is dus zeker een goede zaak dat hiervoor tips en tricks meegegeven worden. Kinderen en jongeren lezen steeds minder graag en dat is jammer. Om het leesplezier van kinderen en jongeren aan te wakkeren, maar ook hun leesvaardigheid te verbeteren, zal de leerkracht steeds creatiever uit de hoek moeten komen. Hierbij kan een boekenbabbel, volgens mij, zeker helpen.
Handig voor de (toekomstige) leerkracht:
- Het artikel geeft boekentips, concrete activiteiten en handige informatie om de boekenbabbel voor te bereiden. Zeker de moeite waard dus als je op zoek bent naar leuke boeken om in een les te gebruiken.
En jij? Heb je zelf al eens een boekenbabbel gedaan? Zou jij de boekenbabbel gebruiken?
Laat het me zeker weten!
Veel leesplezier!
Veel leesplezier!
Yana Vermeiren
Het volledige artikel kan je vinden op:
Duvivier, E., & Snel,
M. (november 2020). De Boekenbabbel. FONS 12, jaargang 6, 28-31.
- Artikel Vaktijdschrift -
Reacties
Een reactie posten