'Tekort aan leraars dreigt nu meer dan ooit'




'Minder studenten kiezen voor de lerarenopleiding kleuter- en lager onderwijs. Dat blijkt uit de inschrijvingscijfers van dit academiejaar. Een evolutie die zorgen baart gezien het nakende lerarentekort.' 

Gek genoeg leidt het lerarentekort niet tot meer inschrijvingen voor de opleiding. Dat blijkt uit de inschrijvingscijfers voor het hoger onderwijs die het departement Onderwijs bekendmaakte. Aan wat kan dat liggen? In het artikel worden verschillende redenen gegeven voor het fenomeen.  

Persoonlijk vind ik het zeker jammer dat steeds minder mensen voor het beroep van leerkracht kiezen. Leerkrachten zijn immers broodnodig voor de opleiding van kinderen en jongeren, maar hebben ook een belangrijk aandeel in de opvoeding van diezelfde kinderen en jongeren tot de volwassenen die ze willen worden. 

Akkoord dat er dus iets aan gedaan moet worden. Het is nodig het lerarenberoep zelf aantrekkelijker te maken, maar ook de opleiding moet aantrekkelijker worden dan andere opleidingen. Ik ben het er zeker mee eens dat we deze kwestie op verschillende manieren zullen moeten aanpakken: het beroep aantrekkelijker maken, de opleiding aantrekkelijker maken, maar ook de beeldvorming in de media wat opkrikken. Volgens Charlotte Struyve (VIVES Hogeschool) moeten we hierbij ook werken aan de condities waarin leerkrachten werken en niet enkel de symptomen aanpakken.
Makkelijker gezegd dan gedaan?


Wat zou jij voorstellen om het lerarentekort aan te pakken?


Veel leesplezier!
Yana Vermeiren



Lees het volledige artikel op: 
(Bron: De Morgen - 19 februari 2020) 


- Mediaknipsel 5 - 

Reacties