'Kind mag pas naar eerste leerjaar na geslaagde taaltest'






'Kleuters pas toelaten tot het eerste leerjaar wanneer ze het Nederlands voldoende beheersen. Dat voorstel staat in een voorlopige versie van een nieuw decreet van onderwijsminister Ben Weyts (N-VA), schrijft het Nieuwsblad.'

"Minister Weyts lanceerde een aantal maanden geleden zijn plan om bij kleuters een taaltest af te nemen. Vanaf 1 september 2020 verlaagt de leerplicht van zes naar vijf jaar en de minister grijpt die gelegenheid aan om bij het begin van de derde kleuterklas zo'n test af te nemen. Kleuters die het Nederlands onvoldoende beheersen, zouden dan speciale taallessen krijgen of zelfs een jaar lang een taalbad moeten volgen. Hij gaat zelfs nog wat verder. Kinderen die op het einde van de derde kleuterklas het vooropgestelde niveau niet halen, zouden niet naar het eerste leerjaar mogen. "Zodat kinderen met maximale kansen en kennis van de onderwijstaal in het lager onderwijs kunnen starten", zegt hij." 

Laat ik beginnen met het feit dat ik, als toekomstig leerkracht Nederlands, het er uiteraard mee eens ben dat onze Nederlandse taal belangrijk is en dat het loont om van jongs af aan met taal bezig te zijn. Ik denk persoonlijk dat een taaltest nuttig kan zijn om te bekijken hoever de kleuters staan in de beheersing van de Nederlandse taal. Zo kan er in de 3de kleuterklas misschien doelgerichter op ingezet worden en kan het onderwijs eventueel aangepast worden. Ook voor de leerkrachten van het eerste leerjaar kan het eventueel een belangrijke bron van informatie zijn. Zij gaan immers het volgende jaar met de leerlingen en met het Nederlands aan de slag.

Maar is het daarom ook nodig? Moet een kleuter niet gewoon kleuter kunnen zijn?

Ik betwijfel toch of zijn voorstel niet te ver gaat. Want ik stel mezelf immers de vraag of het nuttig is om jonge kinderen een jaar langer in de 3de kleuterklas te houden wanneer ze de vooropgestelde criteria niet behalen, zoals in het artikel ook aangegeven wordt. Is het nodig om jonge kinderen een 'toelatingsexamen' te laten doen om naar de lagere school te kunnen gaan? Wordt de druk op deze jonge kinderen dan niet meteen een pak hoger gelegd? 
Ik ben er geen voorstander van om de resultaten, van bijvoorbeeld een taaltest, bindend te maken en zo de toekomst van de kleuters op zeer jonge leeftijd al te bepalen.

Naar mijn mening een onderwerp om nog eens goed over na te denken en over te debatteren. Of niet?
Wat denken jullie?



Veel leesplezier! 
Yana Vermeiren


Lees het volledige artikel op: 
(Bron: Het Laatste Nieuw - 5 maart 2020)

- Mediaknipsel 4 -

Reacties