Cultuur in je kot?





Yes! Eindelijk kan je die ene tv-serie kijken waar je nog geen tijd voor hebt gehad. COVID-19 zorgt er namelijk voor dat je nog een tijdje in je kot zal zitten. Toch zijn er nog vele andere mogelijkheden om ook vanuit je eigen kot aan cultuurbeleving te doen. Het is zelfs helemaal niet moeilijk. Typ op Google in ‘cultuur thuis’ en je krijgt een hele reeks aan zoekresultaten en opties om thuis aan cultuur te doen. Ik geef hieronder een kort overzicht van enkele alternatieven binnen de cultuursector.

Voor ik daarmee verder ga, wil ik nog even een kanttekening maken. Vele manieren om van thuis uit aan cultuurbeleving te doen, vragen om een computer/laptop/smartphone en een (stabiele) internetverbinding. Hiermee wil ik aangeven dat vele van onderstaande alternatieven dan ook op het internet te vinden zijn. Toch zijn er ook enkele manieren om zonder internetverbinding aan cultuur te doen. Denk hierbij maar aan het lezen van een boek, het luisteren naar de radio, het kijken naar tv, … .

Allereerst geef ik jullie de site van UIT in Huis graag mee, een alternatief van UIT in Vlaanderen. Op deze site geven ze een heleboel mogelijkheden om van thuis uit aan cultuur te doen. https://www.uitinvlaanderen.be/uittips/mood/UiTinHuis.

Hiernaast zijn er vele andere sites en platformen die allerlei vormen van cultuur aanbieden. Ik geef hieronder per thema enkele vormen en sites weer waar je terecht kan.


Lezen en luisteren

Als eerste wil ik zeker aanraden om dat ene boek dat je al zo lang in de kast hebt liggen, eens te lezen. Nu we binnen zitten, is het dé ideale tijd om nog eens een goed boek te lezen.

  • Weet je niet wat te lezen? Op www.boekenzoeker.be kan je het ideale boek terugvinden, precies op jouw maat. Je kan boeken nog steeds uitlenen bij je plaatselijke bibliotheek!
  • Op YouTube vinden we ook heel wat onlinekanalen terug. Zo is er die van ‘Iedereen Leest’. Auteurs en acteurs lezen hier voor uit zelfgekozen boeken voor jong en oud. Surf dus zeker eens naar: https://www.youtube.com/channel/UCMn4mJNab1rePj4Jrpqu_Zw/videos
  • Voor volwassenen zijn er ook een heleboel radioboeken beschikbaar. Radioboeken zijn boeken die je nergens kunt lezen. Het zijn (kort)verhalen die op speciaal verzoek door Nederlandse en Vlaamse auteurs worden neergepend. Eén keer worden ze voorgelezen, daarna bestaan ze alleen maar als geluid. Je kan ze terugvinden op: http://www.radioboeken.be/radioboeken.php?lang=NL
  • Zoek ook zeker eens naar enkele podcasts. De VRT biedt alvast een mooi aanbod aan podcasts aan: https://www.vrt.be/nl/aanbod/kijk-en-luister/extra-aanbod/podcasts/

Muziek en optredens

  • Radio 1 laat je ‘De Radio 1 Sessies!’ herbeleven. De beste Belgische artiesten werden verzameld op één podium: éénmalige combo's die unieke muziekcovers brengen in een prachtig decor. Radio 1 zorgt ervoor dat je vanuit je kot de muzieksessies kan beluisteren, bekijken en herbeleven. Deze kan je vinden op: https://radio1.be/radio-1-sessies-1 of via YouTube (VRT Radio 1).
  • Ook de AB in Brussel biedt een heleboel optredens aan (weliswaar van een tijd geleden). Je kan dus ook hier optredens gratis herbeleven. Dit doe je op: https://www.abconcerts.be/nl/nieuws/
  • Neem ook zeker eens een kijkje op de sociale mediakanalen van je favoriete muzikanten. Vele van hen delen hun favoriete muziek of geven live concerten vanuit hun eigen kot.
  • Uiteraard is ook luisteren naar de radio een leuke vorm van cultuurbeleving!

Opera

  • Op het platform ‘OperaVison’ staan heel wat opera’s online uit heel Europa. De opera’s zijn doorgaans in het Engels, maar bij enkele stukken is Nederlandse ondertiteling mogelijk. De opera’s op dit platform zijn gratis te bekijken: https://operavision.eu/en  
  • Ook ‘De Munt’ verzamelde enkele online operavoorstellingen die gratis te bekijken zijn op: https://www.demunt.be/nl

Theater

Er zijn heel wat theatergezelschappen die hun voorstellingen online aanbieden. Vaak zijn deze gratis te bekijken. Enkele voorbeelden:

Heel wat van deze voorstellingen staan handig gebundeld op de nieuwe website "Podium aan Huis" (https://podiumaanhuis.be/

Comedyshows

Op het internet kan je heel wat zaalshows terugvinden van comedians, zoals die van Xander De Rycke, Philippe Geubels of Brigitte Kaandorp. Deze zijn vaak op YouTube te vinden en kunnen dus ook gratis bekeken worden.

Dans

Wil je zelf actief cultuur beleven? Dan kan je terecht op https://www.rosasdanstrosas.be/home/. Choreograaf Anne Teresa De Keersmaeker en haar collega's bij Rosas leggen hier in vier video's uit hoe je zelf "Rosas danst Rosas", een van hun iconische voorstellingen, kunt dansen. 

Musea en Kunst

Natuurlijk kan je ook kunst ontdekken in je buurt! Wandel eens door je dorp/stad en ontdek die werken die je nog nooit eerder zag!

Film en TV

We kennen uiteraard Netflix en kanalen als 'Telenet Play'. Hier kan je series en films bekijken vanuit je kot. Deze zijn jammer genoeg niet gratis, waardoor je een abonnement nodig hebt om van de films en series te kunnen genieten. Maar er zijn nog andere alternatieven: 


Dit was uiteraard maar een kleine greep uit het grote aanbod dat je momenteel op het internet kan terugvinden. Meer dan genoeg kijk- en luistermateriaal om de komende tijd nog even door te komen dus! 
Heb je zelf nog leuke tips om aan cultuurbeleving te doen vanuit je kot? Geef ze dan zeker mee!


Veel kijk- en leesplezier!
Yana Vermeiren


Bronnen en inspiratie: 


- Toneelvoorstelling 1 (alternatief wegens COVID-19) - 
- Gekozen alternatief: Cultuurbeleving in tijden van lockdown - 


Reacties