Neen, je hoeft geen expert te zijn in elk schoolvak: tips voor ouders in tijden van ‘preteaching’.





Vanaf maandag starten leerlingen met 'preteaching'. Nieuwe leerstof voor kinderen, lessen vanop afstand. Maar hoe pak je dat als ouder nu aan? Moet je plots meester zijn in elk schoolvak? Hoeveel tijd spendeer je eraan? 

Het zijn geen gemakkelijke tijden. De coronacrisis houdt het hele land in de ban. Ook op vlak van onderwijs staan we voor enkele uitdagingen. Vanaf maandag zullen leerlingen dan ook starten met 'preteaching'. Ze maken voortaken om nieuwe leerstof in te leiden en krijgen deze leerstof nog eens uitgelegd eens ze terug naar school kunnen. Maar hoe ga je hier als ouder mee om?

Schoolmakers, een organisatie die scholen begeleidt in vernieuwing en verandering, maakte een draaiboek op en verzamelde enkele belangrijke tips rond plannen, leerstof, werkplek, vrije tijd, ... op de Eerste-Hulp-voor-Ouders-fiches.

Het is niet voor iedereen vanzelfsprekend om thuis goed te studeren en nieuwe leerstof te verwerken.
Ik verwachte een 'draaiboek' vol tekst en tips voor ouders, maar vond de fiches verrassend en verhelderend om te lezen. De tips worden kort en bondig weergegeven en zijn vooral duidelijk voor ouders en leraars, maar ook voor leerlingen zelf.
Ik vind de tips die gegeven worden dus zeker en vast nuttig voor ouders die zich vragen stellen bij het leren van thuis uit. Op deze manier is het voor ouders duidelijk wat er van hen verwacht wordt en wat niet, waarmee ze hun kinderen kunnen helpen, ...
Na het lezen van het artikel en de fiches van Schoolmakers, vond ik het erg positief dat ze daarbij ook focussen op mildheid als norm.
Aan de andere kant vraag ik me wel af in hoeverre dit voor alle ouders haalbaar is. (Thuis)werken combineren met het ondersteunen van je kind(eren) bij schooltaken is geen evidentie.

Ik sta daarom wel achter de belangrijkste boodschap die ze, volgens mij, meegeven via de fiches: Gaat iets niet volgens de planning? Wees mild voor jezelf en de andere leden van je gezin. Geen stress, deze situatie is nieuw voor iedereen.


Op de site van Schoolmakers kan je trouwens nog meer handige tips, tools, ... terugvinden voor leraars, ouders en leerlingen m.b.t. de coronacrisis.


Veel leesplezier!
Yana Vermeiren


Bekijk Eerste Hulp voor Ouders-fiches op:
https://www.schoolmakers.be/blog/sterke-schouders-tijdens-corona/

Lees het hele artikel op:
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200419_04927072?articlehash=487E6AD1CD2016D94CA4AEEDF3D26159DC0B40722DCB7FAE4E9EFCF3F6892F72003B0633BDA98BACBC1ED7A8DC374D419401EE77DD623542F20E293B42850CA1
(Bron: Het Nieuwsblad - 19 april 2020)

- Mediaknipsel 2 -

Reacties